Σ. Κολλιού – Χ. Καφκυά – Α. Δραγανίγου


(Πρωτοβουλία για το κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων)

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Λέγομαι Κολλιού Στέλλα. Είμαι φαρμακοποιός. Είμαι κάτοικος των Άνω Λιοσίων. Έχω γεννηθεί εδώ. Έχω τρία παιδιά. Έχω εδώ την οικογένειά μου. Και αυτός είναι ο λόγος που επειδή μεγαλώνω εδώ τα παιδιά μου και ευελπιστώ και τα παιδιά των παιδιών μου να είναι εδώ να αναδειχθεί το πρόβλημα της χωματερής μήπως και υπάρξει κανένα ευηκόων ιούς να μας ακούσει.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Λέγομαι  Χαρά Καφκυά, κάτοικος εδώ των Άνω Λιοσίων εδώ και έντεκα χρόνια, τα παιδιά μου  μένουνε και αυτά εδώ πέρα και βιώνουμε το πρόβλημα από τότε που ήρθαμε εδώ πέρα.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Λέγομαι Δραγανίγου Αμαλία. Είμαι φαρμακοποιός στην Πετρούπολη. Κάτοικος της Πετρούπολης μόνιμος. Έχω κι εγώ τρία παιδιά μικρά σε ηλικίες. Πρώτα πρώτα είναι αυτό που μας έχει παρακινήσει ότι είναι η ζωή μας εδώ δεν το βλέπουμε σαν ταξιδιώτες ή σαν δημοσιογράφοι το θέμα, αλλά ζούμε κι όλες τις συνέπειές του και επίσης να πω κι έτσι εισαγωγικά ότι και για λόγους επαγγέλματος ή μάλλον λόγω του επαγγέλματός μας είδαμε και κάποια πράγματα που μας έχουν ωθήσει στο να ψάξουμε ακόμα περισσότερο την ιστορία της χωματερής και το τι γίνεται και τι συνέπειες έχει στη ζωή μας κάθε μέρα.

Θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι τα προβλήματα με τη χωματερή;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Θα κάνω έτσι λίγο παιχνίδι με την εκπομπή σας. Εσείς είστε η το ρεπορτάζ χωρίς σύνορα, εμείς εδώ βιώνουμε την χωματερή χωρίς σύνορα. Σαρανταπέντε χρόνια το διανοείστε να ζούμε κάτω από το σκουπίδι όλης της Αττικής και όχι μόνο; Δεν τολμάμε να ανοίξουμε παράθυρα, δεν τολμάμε να απολαύσουν τα παιδιά μας αυτό που απολαμβάνει το καθε παιδί. Έχουμε μάθει τη φορά του ανέμου ανάλογα με από πού έρχεται η βρώμα. Όταν φυσάει ο δυτικός άνεμο ο δυτικός καλά λέω, φυσάει ο άνεμος της χωματερής. Τα παιδιά μας δεν ξέρουν ότι είναι δυτικός, είναι ο άνεμος της χωματερής. Απαράδεκτα πράγματα αυτά και είμαστε μόνο δέκα χιλιόμετρα από τη Βουλή. Εφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο, ζούμε σε κόλαση, τα δηλητήρια βγήκαν από τα όρια πλέον των Άνω Λιοσίων η χωματερή μπορεί να μας ανήκει κατά όνομα αλλά τα δηλητήρια έχουν διαχυθεί και στον αέρα και στο έδαφος και στα νερά και κινδυνεύει όλη η Αττική. Αυτό το πράγμα πρέπει να το καταλάβουνε οι αρμόδιοι, θα σας πω ποιοι είναι οι αρμόδιοι.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Kαι να σας πω εγώ ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα Άνω Λιόσια έτσι; Ζέι όλη η περιοχή από τον Ασπρόπυργο μέχρι το Περιστέρι στη δυτική Αθήνα είναι μολυσμένη. Χωρίς υπερβολή ο αέρας βέβαια και τα και οι υδροφόροι ορίζοντες δεν έχουνε σύνορα ε ούτε έχουνε το ούτε έχουνε την οδό Λιοσίων σαν  το όριό τους και δεν πάνε παρά πέρα. Η περιοχή μολύνεται όλη, όμως εμείς προφανώς λόγω γειτνίασης έχουμε τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και είναι πολλή αλήθεια αυτό που λέει η Στέλλα δηλαδή τη φορά του ανέμου την ξεχωρίζεις από τη μυρωδιά της, εμείς ξέρουμε και όταν είναι βορινός ο άνεμος ή αν είναι βορειοδυτικός από το αν βρωμάνε τα σκουπίδια ή αν βρωμάει μαζί κι υδρόθειο που έρχεται από από τον Ασπρόπυργο και προφανώς εκεί είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα σε εκείνη την περιοχή αλλά, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι δεν εστιάζεις σε μία περιοχή, έχεις κάνει σκουπιδότοπο μια περιοχή και οι συνέπειές της αφορούν όλη την Αττική. Μπορεί να μην πιάνουν βέβαια άκρη άκρη την ανατολική Αττική για κι αυτός είναι ένας λόγος που παίζονται και πάρα πολλά συμφέροντα με τη θέση της χωματερής και την αξία γης που έχει εκεί και την αξία γης που έχει εδώ. Είναι πολύ μεγάλο το θέμα γιατί εδώ προφανώς οι αξίες γης πέφτουν. Όταν βρωμάει ο άλλος καταλαβαίνει ότι έχει συνέπειες και στη ζωή του αυτό, στην καθημερινότητά του, δεν μπορεί να έχει την ίδια αξία αυτό που θα πάει να πουλήσει κι έτσι σιγά σιγά από τη μυρωδιά καταλαβαίνεις ότι αρχίζουν και μπερδεύονται και τα συμφέροντα και θα το ξετυλίξουμε έτσι λίγο παρακάτω ας πούμε, για το γιατί είναι εδώ και μένει εδώ η χωματερή.

Θέλετε να μας δώσετε μια πρώτη εικόνα του πώς είναι να ζει κανείς εδώ;

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Nαι, επειδή εγώ ζω λιγότερα χρόνια από τη Στέλλα ας πούμε αλλά το έχω ζήσει έντονα αυτό το πρόβλημα, δεν το περίμενα, όταν ήρθαμε εδώ πέρα δεν ξέραμε την περιοχή και βέβαια είδαμε μετά, όταν ζήσεις την περιοχή βλέπεις το πρόβλημα στη διάστασή του. Τα χρόνια που περάσανε  ήτανε πολύ  άσχημα, δηλαδή η χωματερή είχε φτάσει σχεδόν στα σπίτια των ανθρώπων, φάτσα δηλαδή είχανε ο κόσμος θέα τη χωματερή, όλη σε όλη της τη διάσταση, δεν παίρνονταν κανένα μέτρο, δε τα σκουπίδια ρίχνονταν και δεν σκεπάζονταν για λόγους οικονομίας δεν σκεπάζονταν από χώμα για να μην  να κερδίζουνε χώρος ύψος μάλλον μύριζε αφόρητα και ο δήμαρχος ας πούμε έλεγε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά ίσα ίσα έλεγε φέρτε κι άλλα σκουπίδια και στάδια και όλα. Εμείς δεν ξέραμε τότε ότι έρχονταν και της Ψυττάλειας τα λύματα τα οποία ήτανε σε υγρά μορφή σε υγρή μορφή επίσης έγινε στη διάρκεια των δέκα τελευταίων χρόνων υπήρξε κατολίσθηση και  πυρκαγιά επίσης, δηλαδή κινδύνευε μέσα στην κατολίσθηση να δεν ξέρω αν είχαμε και θύματα άνθρωποι που εργάζονται εκεί πέρα από το γεγονός βέβαια ότι δεν παίρνανε τα μέτρα τα κατάλληλα. Είναι μία χωματερή δηλαδή λέγεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουνε χωματερές ανεξέλεγκτες και όλα αυτά που ξέρουμε, αλλά εδώ στην Αθήνα σε μια πόλη ας πούμε τόσο μεγάλη με τόσο πληθυσμό και να μην παίρνουνε στο κέντρο πια της χώρας και να μην παίρνουν τη στοιχειώδη, στοιχειώδη ας πούμε μέτρα πραγματικά αισθάνεσαι αδύναμος ας πούμε, λες έλεος πια!

Γιατί η χωματερή τόσα χρόνια παραμένει, γιατί δεν την έχουνε κλείσει; Τι γίνεται;

Την ίδια απορία έχουμε κι εμείς, πιστεύω ότι είναι μία επιλογή ταξική δηλαδή εδώ πέρα ας πούμε θεωρείται σαν τα δυτικά προάστια θεωρούνται τα δυτικά προάστια  υποβαθμισμένα εδώ τελοσπάντων ήρθαν τα σκουπίδια εκεί να βρωμίζει ο τόπος, να μην πάνε σε άλλη περιοχή μα είναι δίκαιο αυτό το πράγμα να έρχονται όλα τα σκουπίδια όλης της Αττικής κι όχι μόνο και των νησιών των γύρω κι από άλλες περιοχές από ιδιωτικές εταιρείες φέρνουνε σκουπίδια εδώ και δίνουν ένα ποσό ας πούμε στην και ναι δεν είναι δίκαιο αυτό το πράγμα δηλαδή να όλες οι περιοχές της Αττικής να φέρνουν εδώ τα σκουπίδια τους,  και να μην παίρνεται από το κράτος και από την εξουσία τέλοσπάντων δεν παίρνετε υπόψιν καθόλου δηλαδή αδιαφορούνε το επισταμένως δηλαδή δεν το θάβουνε αυτό το πρόβλημα ενώ είναι υπαριθμόν ένα και είναι για όλη την Ελλάδα σαφώς, αλλά εδώ στην Αθήνα ακούμε πιο πολύ και απορεί κανείς γιατί αυτή η αδιαφορία και η είναι η παραίτηση ας πούμε τι άλλο να πω.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Στην πραγματικότητα βέβαια θα χουν τη δημοσιοποίησή του, έτσι; Δεν θα χουν το ίδιο το πρόβλημα, γιατί οι αποφάσεις, οι αποφάσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και το ίδιο το Πασοκ είχε πάρει απόφαση και η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει απόφαση για τη χωροθέτηση του πού θα είναι η χωματερή και έχουν συμφωνήσει ότι θα είναι εδώ. Και τον τελευταίο περιφερειακό σχεδιασμό που έγινε πριν από δύο χρόνια ότι θα είναι εδώ στην περιοχή.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Ναι αλλά στην  συγγνώμη που σε διακόπτω, αλλά στην πραγματικότητα τι συμβαίνει όμως, συμβαίνει ότι ενώ παίρνουν αποφάσεις και  κάνουν  και έγινε η χωροταξία και σε άλλα σε άλλες τοποθεσίες. Στο Γραμματικό και στην Κερατέα, παίρνονται οι αποφάσεις γίνεται ας πούμε ο χωροταξικός σχεδιασμός και ξανά έρχονται όλα μα όλα εδώ! Ε τι άλλο να πεις δηλαδή, δηλαδή πια λες ας πούμε ότι εντάξει κοροϊδεύουνε  τους πάντες και τους εαυτούς τους και τους πάντες.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Τους εαυτούς τους.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Ναι! Δεν τολμάνε να πάνε ούτε στο Γραμματικό, ούτε στην Κερατεα γιατί οι κάτοικοι εκεί έχουν ένα προνόμιο, έχουν το προνόμιο να έχουν το δήμαρχο εκεί στο πλάι τους. Πλάι τους, να μπαίνει μπροστά, να γκρεμίζει γεφύρια, να κλείνει τους δρόμους, να χτυπάνε οι καμπάνες, τους ιερείς τους εμείς είμαστε μόνοι και απροστάτευτοι και να σας εξηγήσω γιατί. Οι εκάστοτε δήμαρχοι και ο προηγούμενος αλλά εγώ θα αρχίσω από τον τελευταίο δήμαρχο, ο οποίος βγήκε με τη σημαία της απομάκρυνσης της χωματερής, εγώ, λέει, δεν υπόσχομαι, δεσμεύομαι! η χωματερή θα φύγει! Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έχει γίνει καμία μα καμία ουσιαστική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να σημειώσω κάτι στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε αφότου ανάλαβε τις υποχρεώσεις του ο κύριος δήμαρχος και θα γινόταν μια συζήτηση, έγινε μια συζήτηση  για τη χωματερή, ξέρετε τι μας είπε; Θα στείλω τη δημοτική αστυνομία να κλείσει τη χωματερή. Μα εμείς δεν θέλουμε να στείλει τη δημοτική αστυνομία! Θέλουμε να βγει στους δρόμους πρώτος και εμείς από κοντά να κλείσουμε την Αττική οδό, δεν ξέρω τι να κάνουμε να σώσουμε τα παιδιά μας, πλέον πλέον είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, πλέον πληρώνουμε την υγεία και τη ζωή των κατοίκων εδώ τώρα, δεν πρέπει να παίζει ο κύριος δήμαρχος άλλο με αυτό το πράγμα, πρέπει να σταματήσει.

Οταν πριν από πολλά χρόνια όταν ήταν υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ η κυρία Παπανδρέου είχαμε επισκεφτεί το γραφείο της και κάποιος από τους αυλικούς της εκεί ξέρετε τι μας είπε; Κυρίες μου τι ψάχνετε; Η χωματερή είναι σαν τη κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά, ο νοών νοείτω. Λοιπόν, παίζονται πολύ μεγάλα συμφέροντα αλλά πρέπει να καταλάβουνε και οι δήμαρχοι και οι νομάρχες και οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, έχει σημασία γιατί μέσω της χωματερής εκλέγονται οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων της περιοχής μας  βεβαίως τάζοντας θέσεις στον κόσμο, έχοντας ομήρους στο δήμο, όχι εργαζόμενους. Έτσι εκλέγονται, έτσι εκλέγονται ακόμη και τώρα! Δεν τους συμφέρει να μας απαλλάξουν από τον καρκίνο, δεν πρέπει να παίζουν με την υγεία των παιδιών από εδώ και πέρα, είναι άδικο.

Θέλετε να μου το εξηγήσετε λίγο καλύτερα αυτό;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Βέβαια, όταν μας φέρνουν σκουπίδια εδώ μας φέρνουν και πολλά χρήματα. Κονδύλια, πάρα πολλά λεφτά, δηλαδή ξεπουλάνε την υγεία των παιδιών μας για τα λεφτά; Εδώ αν αρρωστήσει ένας ξεπουλάει την περιουσία του για να πάει να γίνει καλά, στο Λονδίνο δεν ξέρω πού, στο Μαϊάμι.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Να σημειώσω εδώ κάτι. Τα χρήματα που έρχονται εδώ βέβαια δεν πάνε για να καλύψουν ανάγκες της περιοχής, δεν ξέρουμε πού πάνε αλλά εμείς σαν κάτοικοι δεν έχουμε δει τίποτα ιδιαίτερο ή κανένα έργο ας πούμε μεγάλο, οικοδομές  γίνεται ότι γίνεται και στους άλλους δήμους, δηλαδή υπάρχουν ελεύθεροι χώροι που είναι μια περιοχή αδιαμόρφωτη ακόμα, όμως δεν έχουνε κανένα, δεν έχουνε κάνει κάτι  για την περιοχή που να, τουλάχιστον να πεις πως έχει υποδομές αυτή η περιοχή. Οχι! Τόσα χρήματα λοιπόν δεν ξέρουμε πού πάνε. Εμείς σαν κάτοικοι δηλαδή, αυτοί που είναι στα πράγματα ίσως αυτοί ξέρουνε αλλά εμείς σαν κάτοικοι δεν ξέρουμε.  Γιατί μας κατηγορούνε οι κάτοικοι της Φυλής όταν κάνουμε κινητοποιήσεις για τη χωματερή και μας λένε ότι τόσα χρόνια παίρνετε τα χρήματα,  αλλά ποιοι τα παίρνουνε, μήπως τα έπαιρνε ο κόσμος;

Τόσα παίρνετε, τόσα χρόνια παίρνετε τα χρήματα και τώρα που θα έρθει η χωματερή σε εμάς διαμαρτύρεστε, εντάξει πάντα υπήρχαν διαμαρτυρίες στα Λιόσια για τη χωματερή, πάντα, και τα χρήματα τελικά πάνε κάπου αλλού, ο νοών νοείτω.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Ήθελα να πω ότι ο παρονομαστής της χωματερής είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη, έτσι; Μάλλον είναι μία πλευρά πολύ σοβαρή αυτή αρκεί να αναρωτηθεί κανείς εάν δεν υπήρχαν τα αντισταθμιστικά οφέλη αν θα υπήρχε κανένας δήμος στην Ελλάδα οποιοσδήποτε που θα προσυπέγραφε το να έχει τη χωματερή στην περιοχή του. Ποιος θα συμφωνούσε; Κανένας, έτσι; Kαι σε όλη την Ελλάδα φαντάζομαι ότι αντιστοίχως υπάρχει αυτό. Αυτό είναι, αυτό είναι το ένα θέμα, δηλαδή τα λεφτά που έχουν έρθει στα Άνω Λιόσια είναι το ένα θέμα και που επιδιώκει ο δήμαρχος ακόμα να έρχονται λεφτά για τη χωματερή εδώ.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Μα κι ακόμα τα παίρνουν.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Όχι ,όχι ξέρεις τι θέλω να σου πω; Ότι υπάρχει, εγώ πιστεύω από πίσω, πολιτικά εκτιμώντας το υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιχνίδι για τη θέση των σκουπιδιών που έχει να κάνει με τα εργοστάσια της επεξεργασίας τους. Γιατί θα μπορούσε ας πούμε κάποιος άλλος δήμος με τόσα πολλά λεφτά που έχουν πάρει οι δήμαρχοι εδώ και τα  συμβούλια και όλοι των Άνω Λιοσίων, και άλλος δήμαρχος θα μπορούσε επίσης να διαθέσει μια έκτασή του για να πάει τα σκουπίδια. Γιατί δηλαδή πρέπει των Άνω Λιοσίων ο δήμαρχος να τα μαζεύει; Να τα μαζεύει ο δήμαρχος μιας άλλης περιοχής. Όμως τα σκουπίδια είναι εδώ, δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη πηγή ενέργειας να το πω με αυτό τον τρόπο γιατί έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση γιε αυτό που με έναν τρόπο θα πλασαριστεί και θα χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή η συζήτηση που γίνεται για τα εργοστάσια καύσης και με ένα τρόπο με τα μάλλον γενικότερα για τα εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων πράγμα το οποίο είναι και στις αντιφάσεις της κυβέρνησης γίνεται για την περιοχή εδώ. Θα ήταν λοιπόν παράλογο να πάρουνε την πρώτη ύλη που είναι τα σκουπίδια και να την πάνε σε μία άλλη περιοχή. Εφόσον σκοπεύουν να κάνουν τα σκουπίδια εδώ το εργοστάσιο επεξεργασίας εδώ, άρα και η πρώτη ύλη έχει έννοια να παραμείνει εδώ, αυτή είναι η άλλη παράμετρος που δείχνει ότι που πρέπει να εξηγεί ότι δεν θέλουμε τα σκουπίδια να πάνε δύο χιλιόμετρα πιο εκεί. Πουθενά. Δεν μπορούν, δεν μπορεί να δεχτεί κανείς ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα ή στην Αττική ένα μέρος απομακρυσμένο από τους κατοίκους που αν γινόταν ανακύκλωση και αν γινόταν επεξεργασία των σκουπιδιών και θα έμεναν μόνο τα υπολείμματα για παράδειγμα, δεν θα λυνόταν το πρόβλημα.

Υπάρχει μία πολιτική επιλογή που το επιβάλλει αυτό και πολιτική επιλογή είναι ότι με κάποιο τρόπο θα βγάλουν λεφτά από  σκουπίδια τα υπάρχοντα. Είναι δηλαδή το ένα κομμάτι οι δήμοι και το πώς έχουν πάρει τα λεφτά, όμως υπάρχει το κομμάτι του πώς θα βγάλουν λεφτά από αυτό. Από  την πρώτη ύλη που υπάρχει και μπορεί αύριο να ακούσουμε μια θεωρία η οποία να λέει ότι αν φτιαχτεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας στην περιοχή το οποίο για παράδειγμα θα δίνει θερμότητα σας λέω εγώ και κάπως θα διοχετεύεται θα έχετε έκπτωση 2 τοις εκατό στα δημοτικά τέλη είναι ένα σενάριο που συζητιέται. Από κάτω να φτιάξουνε, φτιάχνουν έτσι ένα ιδεολόγημα ότι είναι καλό που είναι τα σκουπίδια εδώ, δεν είναι και τόσο τρομερό, θα έχετε κι ένα παραπάνω όφελος. Δεν είναι λοιπόν μόνο λοιπόν τα αντισταθμιστικά οφέλη, είναι και ένα όφελος που μπορούν να έχουν οι κάτοικοι πιο άμεσα, για ξανασκεφτείτε το μήπως είναι πιο σωστό ας πούμε αυτό να τα έχουμε και να μην πολύαντιδράτε κιόλας;

Κι αυτές οι θεωρίες, αυτά που λέω τώρα άρχισαν να συζητιώνται κυρίως στην εποχή που η διαδημοτική ήταν σε πιο μεγάλη άνθηση κι έπρεπε αυτό το πράγμα να κατευναστεί και να πειστεί ο κόσμος ότι δεν πρέπει να αντιδρά και τόσο πολύ. Εγώ θα σας πω ότι στην Πετρούπολη όταν κάναμε για να εξηγήσουμε ας πούμε για το πώς φτιάχνονται ιδεολογήματα και μία επιχειρηματολογία για το ότι δεν πρέπει να αντιδρούμε  Στην Πετρούπολη όταν γίνονταν οι επιτροπές που αντιδρούσαν στην ιστορία της χωματερής. ξεκίνησε μία ομάδα κατοίκων, όχι τυχαίων κατοίκων, πήγαν στο δήμο και παραπονέθηκαν πως με τον τρόπο αυτό πέφτει η αξία των οικοπέδων γιατί η Πετρούπολη είναι μία πόλη που οικοδομείται τρελά σε αυτή τη φάση, δηλαδή φτιάχνονται πενταόροφα το ένα μετά το άλλο και δεν μπορείς, έχει τεράστια αξία γης και τα σπίτια είναι πάρα πολύ ακριβά και για την περιοχή της δυτικής Αττικής είναι από τις πιο ακριβές συνοικίες. Δεν μπορείς να έχεις όμως μια χωματερή που βρωμάει από πάνω. Και θα την έχεις, αλλά δεν μπορεί να το λες, γιατί και την έχεις και βρωμάει και τις συνέπειες τις έχεις, όμως δεν μπορεί αυτό να το δημοσιοποιείς, ούτε μπορούν να επιτρέπουν αυτού του είδους τα συμφέροντα, τα εργολαβικά συμφέροντα, να βγαίνουν οι κάτοικοι και να φωνάζουν και να λένε, ξέρετε κάτι, τα παιδιά έχουν άσθμα, δε γίνεται, προφανώς, θα πέσει η αξία. Και βγήκανε λυτοί και δεμένοι, ότι πρέπει να σταματήσετε! Γίνεται, θέλω να σας πω ότι γίνεται μάχη και μέσα στις πόλεις έτσι για αυτό το πράγμα δεν είναι μόνο το κράτος με το δήμο, είναι και στο εσωτερικό των πόλεων, οι άνθρωποι που έχουν οικονομικά συμφέροντα από αυτή την ιστορία. Όμως είναι κοντόφθαλμοι γιατί αυτό που αναπνέεις δεν ελέγχεται, ούτε πληρώνεται, δηλαδή αναπνέουμε όλοι το ίδιο, είτε έχεις λεφτά, είτε έχεις κάνει πολυκατοικίες αναπνέουμε όλοι το ίδιο και πίνουμε και όλοι το ίδιο. Εντάξει, κι από αυτό που αναπνέουμε έχουμε να σας πούμε και  διάφορα μετά άλλα παρακάτω.

Ήθελα να σταθώ λίγο σε αυτό που είπατε για το, για το εργοστάσιο. Έχει φτιαχτεί ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, ένα ΕΜΑΚ στα Άνω Λιόσια, τι συμβαίνει; Τι γίνεται με αυτό;

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Εδώ τώρα έχει κάποια λειτουργία, κάποια λειτουργία έχει, όμως αυτό που ξέρουμε είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν κάνει την ανακύκλωση της Αττικής, δηλαδή δεν τον παίζει αυτό το ρόλο και τα περισσότερα σκουπίδια από αυτά που με καλή θέληση οι κάτοικοι διαχωρίζουν στον κάδο της ανακύκλωσης, στο τέλος καταλήγουν ,πάλι ανεξέλεγκτα, μέσα στη χωματερή. Δεν παίζει τέτοιο ρόλο, όμως προτού γιατί θα πούνε πολλά και οι κοπέλες το έχουνε δει το εργοστάσιο εγώ θέλω να πω ότι το κάθε στοιχείο, η κάθε εργοστασιακή μονάδα που φτιάχνεται στην περιοχή και επεξεργάζεται τα σκουπίδια έχει ένα ακόμα αποτέλεσμα, περιβαλλοντική επιβάρυνσης για εμάς. Δηλαδή, αυτά έχουνε ρύπους, δεν υπάρχει εργοστάσιο που να καίει που να δουλεύει χωρίς ρύπους ακόμα κι αν γίνει εργοστάσιο καύσης ή οποιασδήποτε άλλης επεξεργασίας, που κι αυτό σας λέω ότι προβλέπεται, πάλι οι ρύποι του θα είναι σε εμάς και ρύποι σκουπιδιών, σημαίνει διοξίνες. Από τις διοξίνες πεθαίνει όλος ο κόσμος από τον καρκίνο. Αυτό είναι ένα πράγμα που εμείς το βιώνουμε, δηλαδή είναι η καθημερινότητά μας, δεν μπορούμε να πούμε, μας συγχωρείτε πολύ επειδή είναι το καλό γενικό καλό της ανθρωπότητας, να υπάρχει κάπου εργοστάσιο καύσης, εκτός από τα σκουπίδια, να έχουμε και τους ρύπους από την καύση τους. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πεθάνουμε. Κι επίσης δεν θέλουμε να πεθάνει και καμιά άλλη περιοχή, έτσι; Αλλά πρέπει να βρεθεί λύση, όμως.

Θέλετε να πείτε για το Ντανμακ;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Θα μιλήσω προσωπικά εγώ ότι έχω εισπράξει από πληροφορίες μου. Το εργοστάσιο αυτό, κατά αρχήν ξεκίνησε το 1996, να ιδρύεται. Πέρασαν αρκετά χρόνια και δεν είχε λειτουργήσει, μας πληροφόρησαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα λειτουργήσει. Πριν ένα χρόνο ήρθε ο κ. Παυλόπουλος και το ξαναεγκαινίασε. Εν πάσει περιπτώσει ας μας πούνε τι σόι εργοστάσιο είναι αυτό, έτσι; Που το εγκαινίασαν μια φορά, το ξαναεγκαινίασαν άλλη μία. Δεν μπορείς να μπεις στη χωματερή Άνω Λιοσίων, πιο καλά μπαίνεις στα σύνορα της πατρίδας μας, παρά να μαζευτούνε πέντε κάτοικοι και να παν να πούνε ότι ξέρετε, θέλουμε να δούμε το χώρο, τον κρανίου τόπο που ζούμε, εκεί που μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Απαγορεύεται. Δεν μπορείς να μπεις. Κι εγώ προσωπικά, από τις πληροφορίες που έχω, δεν υπάρχει εργοστάσιο, είναι παραμύθι. Φαγωθήκαν τα λεφτά του εργοστασίου.

Ηταν πάρα πολύ ακριβό, έτσι;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Φαγωθήκανε τα λεφτά του εργοστασίου. Ας πάνε να βρουν ποιος τα έφαγε. Κι εμείς πεθαίνουμε από καρκίνο. Ένα έγκλημα που γίνεται στην καρδιά της Αθήνας και στην άκρη της ΕΕ. Ακούστε και το άλλο  παραμονές των ολυμπιακών αγώνων ήρθε κάποιος κύριος Μίρχολτ, ήτανε κάποιος από τους αθανάτους. Αυτός ήταν υπεύθυνος για τα ολυμπιακά σκουπίδια. Οταν το ακούσαμε τότε, είμαστε αρκετές γυναίκες, στηθήκαμε έξω από τη χωματερή, ας πούμε σήμερα το μάθαμε αύριο θα ερχότανε. Κανείς δεν ήρθε, αλλού τον πήγανε κι έβγαλε ο κύριος Μίρχολτ ότι είναι πολύ ωραία όλα στα Άνω Λιόσια να δεχτούν τα Ολυμπιακά σκουπίδια, δηλαδή ένα έγκλημα συνωμοτικό, που συνωμοτούμε όλοι. Τα ξέρουνε οι κυβερνήσεις. Και οι προηγούμενοι και οι τώρα. Μαζί τα κάνουν.

Θέλετε να μου πείτε, το πιο βασικό πρόβλημα, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία σας από τη χωματερή ;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Να μιλήσω εγώ, 30 χρόνια, 33 χρόνια φαρμακείο, όταν ξεκίνησα τα κρούσματα καρκίνου, λευχαιμίας, αναπνευστικών παθήσεων και άλλων, ήταν ελάχιστα. Τώρα, σας μιλάω ειλικρινά, έχει γίνει μία καθημερινότητα. Σε ανατριχιαστική έξαρση όλα αυτά, δερματολογικά, πνευμονολογικά, καρκίνος, λευχαιμίες, κάθε τετράγωνο έχει και θάνατο από καρκίνο, γιατί; Και στη Φυλή, το ίδιο είναι κι ας το κρύβουνε οι κάτοικοι της Φυλής, για να μην δυσφημιστούνε. Περνάει και τα όρια της Φυλής το δηλητήριο. Βέβαια, κάθε παιδί που γεννιέται στα Ανω Λιόσια, αντί να του πηγαίνουμε δώρο οποιοδήποτε, του κάνουμε μάσκα εισπνοών. Ζητάμε να έρθουνε, να κάνουν επιδημιολογικές μελέτες, εδώ και δύο χρόνια από τους αρμοδίους επιστήμονες και βρίσκουμε εμπόδια, που θα έπρεπε να είναι ο δήμαρχος μπροστά για να το κάνει αυτό το πράγμα. Δεν το κάνουνε, μας κρύβουνε πάρα πολλά.

Θέλετε να μας πείτε κάποια πράγματα για τις επιπτώσεις στην υγεία;

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Κοιτάξετε, αυτό είναι στο φαρμακείο η καθημερινότητά μας, γιατί μεγάλη αύξηση σε αυτά τα νοσήματα και ιδίως στα αναπνευστικά νοσήματα και δυστυχώς και σε λευχαιμίες βρίσκουμε στα παιδιά. Υπάρχει, υπάρχουν πάλι πάρα πολλά που μας λένε και σε μία προσπάθεια αν θέλετε να μην επιμείνουμε και για αυτήν την έρευνα που θέλουμε να τους πείσουμε να κάνουμε δηλαδή  παράδειγμα σας λέω τώρα για το επιχείρημα  πώς ξέρετε ας πούμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι μόνο στη δική σας περιοχή και δεν είναι και σε μία άλλη περιοχή δεν το ξέρουμε, απαντάμε εμείς, κι αν θέλετε, μακάρι να  μην είναι έτσι, δηλαδή εμείς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ δεν θέλουμε να έχουμε καρκίνους, εντάξει ούτε να έχουν τα παιδιά μας άσθμα, ούτε  να έχουν εκζέματα για πλάκα. Γιατί έχουν εκζέματα για πλάκα και οι αλλεργίες αυξάνονται σε φοβερό βαθμό. Κάτι φταίει. Το αυτονόητο θα ήταν, θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να κάνει την έρευνα. Εμείς ψάχνουμε κοιτώντας στις μελέτες και άλλων χωρών στην Ευρώπη και στην Αμερική, όπου υπάρχουν χωματερές, όπου μα όπου υπάρχουν χωματερές, υπάρχουν και πανεπιστήμια από πίσω που κάθονται και μελετάνε τις επιπτώσεις. Εδώ σε εμάς δεν υπάρχει ούτε μία βάση δεδομένων και να υπήρχε  δεν μας τη λέει κανείς. Δηλαδή έχουμε δύο χρόνια όπως σας είπε και η Στέλλα που έχουμε χτυπήσει όσες πόρτες μπορείτε να φανταστείτε και πιθανόν να τα καταφέρουμε, δεν ξέρω επειδή έχουμε βρει πάρα πολλά εμπόδια αυτά τα δύο χρόνια, για αυτό είμαστε έτσι πολύ διστακτικές στο να ελπίζουμε, ότι θα γίνει τελικά αυτή η έρευνα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά θα καταφέρουμε να γίνει η μελέτη αυτή μέσα στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία και θα αρχίσουν να μετράνε τις ηλικίες των παιδιών  στις ηλικίες των παιδιών τις μικρές τι διαφοροποιήσεις έχουμε μέσα στα τελευταία χρόνια. Γιατί ξέρετε για να το συγκρίνεις αυτό τελικά πρέπει να συγκρίνεις με ένα μέσο όρο των ασθενειών στην Ελλάδα, δηλαδή αν θα πεις ας πούμε ότι η Δυτική Αθήνα έχει τόσο ποσοστό σε αναπνευστικά προβλήματα για να πεις ότι έχει παραπάνω ή παρακάτω πρέπει να συγκρίνεις με το μέσο όριο της Ελλάδας ή με το μέσο όρο της Ανατολικής Αττικής.

Αυτό πρέπει να το κάνει τμήμα επιδημιολογίας. Δεν μπορούν να το κάνουν τα φαρμακεία, ας πούμε, έτσι; Ούτε τα σχολεία μόνα τους. Να πρέπει να ασχοληθείς δηλαδή, να ασχοληθείς με αυτό. Με τη μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης της Ελλάδας, με τι ασχολείσαι σαν επιδημιολογία; Και είναι φοβερό να σου λένε, ξέρεις να σου λένε ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, γιατί για να το ξαναμετρήσεις μετά από δέκα χρόνια πρέπει να το μετρήσεις τώρα. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις να το μετράς αυτό. Όμως εμείς βλέπουμε να αυξάνεται το άσθμα πολύ στα παιδιά, βλέπουμε ένας βήχας, ένας απλός βήχας που κανονικά θα έπρεπε να φεύγει σε μερικές μέρες, να κρατά 15 μέρες, να κρατά 20 μέρες, και ειδικά στα πιο μικρά παιδάκια που πάνε στους παιδικούς σταθμούς εμείς δεν μπορούμε παρά να έχουμε μια παρατήρηση να κάνουμε και να έχουμε υποψία όσων αφορά το περιβάλλον, από εκεί και μετά πρέπει οι άνθρωποι που έχουν την επιστήμη στα χέρια τους, πρέπει να κάνουν μελέτη. Δεν μπορεί δηλαδή να κάνουν να έχεις σας έλεγα τη μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης της Αττικής και να μη μετράς τι συνέπειες έχει γύρω γύρω αυτό στα παιδιά και στους ενήλικες αυτό αλλά πρώτα στα παιδιά, γιατί άμα στην πολύ μικρή ηλικία έχεις αυτό όταν αυτός ο άνθρωπος θα πάει 25 χρονών τι θα κάνει; Θα αναπνέει σαν γέρος , σαν να είναι 85 χρονών; Δηλαδή θα είναι με εισπνεόμενα και κορτιζόνες μία ζωή όταν τον επιβαρύνεις στα έξι του και στα εφτά του; Και ξέρετε  είναι πραγματικά τα συμφέροντα τρελά. Κάποιος μας είπε κάποια στιγμή όταν είχαμε βρεθεί στην Πετρούπολη σε μία από τις επιτροπές που το συζητάγαμε, προσπαθώντας να κάνουμε αυτή την έρευνα  λέει προσέξτε μην πάτε να βγάλετε το αποτέλεσμα που θέλετε από την έρευνα και του είπαμε ότι αφενός δεν την κάνουμε εμείς, δεν θα μπορούσαμε έτσι κι αλλιώς να την κάνουμε εμείς, αφετέρου εμείς δεν θέλουμε έτσι κι αλλιώς να βγει αυτό το αποτέλεσμα, έτσι; Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να είναι το αποτέλεσμα αυτό πάνω στα δικά μας παιδιά μετρημένο. Επειδή όμως φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε την τύχη να ξεφύγουμε από αυτό λέμε ότι πρέπει να παρθεί, να παρθούν δραστικά μέτρα για όλους μας, και για αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να γίνουν τέτοιου είδους μελέτες, γιατί υπάρχουνε.

Ποιος μπορεί να λέει κάτι τέτοιο;

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Αυτό που δεν θέλει να δυσφημιστεί η περιοχή. Είναι πολύ κακό σε μία περιοχή που ανοικοδομείται και έχει πάρα πολλές οικογένειες, η Πετρούπολη έχει πάρα πολλά σχολεία, πάρα πολλά μικρά παιδιά, να βγει σαν ένα νούμερο, έστω και σαν ακόμα κι αν  ακόμα κι αν αμφισβητείται αυτό το νούμερο τα παιδιά που ζούνε σε αυτή  την περιοχή έχουν αναπνευστικά προβλήματα γιατί υπάρχει ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που το επιβάλλει αυτό, που το επιβάλλει αυτό το αποτέλεσμα. Θα σου πουν ότι δε φταίει η χωματερή, μπορούν να φταίνε τα καυσαέρια που τα έχει όλη η Αττική, μπορεί να φταίει το Τσέρνομπιλ, σας λέω τώρα γιατί έχουν ακουστεί όλα, τα συζητάμε όλα. Αν δεν βάλουνε κάτω ένα ένα τα σχολεία, τις περιοχές και να γίνουν συγκριτικές μελέτες, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Κι επειδή εμείς είμαστε καμένοι γενικώς από το τι δημοσιεύεται αμφισβητούμε και τις προθέσεις του τι θα δημοσιεύσει ο καθένας. Και ξέρετε η μελέτη  κάνεις  μία ανίχνευση, αποκεί και μετά το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό από τον καθένα δεν το ξέρεις, και τι συμπεράσματα θα βγάλει ο καθένας, και αν θα την παρουσιάσει τελικά. Θα το παρουσιάσει το αποτέλεσμα ή θα πει πάλι μία μαιμουδιά; Εδώ ας πούμε τόσα χρόνια λέμε ότι τα Ανω Λιόσια δεν είναι πλούσια για να κρύψουν ότι υπάρχει το πρόβλημα της χωματερής. Και βεβαίως έχουν έρθει πάρα πολλά λεφτά, αλλά δεν πήγαν στους ανθρώπους, έτσι πήγαινε σε πολύ συγκεκριμένη κάστα κι ελεγχόμενα και σε συγκεκριμένη ομηρία των κατοίκων, δηλαδή είναι πολύ μεγάλος ο έλεγχος για να έχεις την εμπιστοσύνη ότι τελικά θα βγει το αποτέλεσμα που είναι πραγματικό.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Να πω κάτι εδώ που ταιριάζει; Η χωματερή εκτός από θανατηφόρος, είναι και χρυσοφόρος, είναι και ψηφοφόρος! Και βεβαίως επαναλαμβάνω ότι οι βουλευτές της περιοχής μας των δύο μεγάλων κομμάτων, εκλέγονται μέσω χωματερής, τάζοντας θέσεις, φανταστικές θέσεις εργαζομένων, παίρνουν τους ανθρώπους τους κάνουν ομήρους τους κρατάνε με ένα μισθό, εκμεταλλεύονται και το δικαίωμα της εργασίας έτσι, με ένα υποτυπώδη μισθό, έτσι; Και προετοιμάζουνε για ψηφοφόρους την επόμενη τετραετία, για αυτό η χωματερή των Ανω Λιοσίων διαιωνίζεται διαχειρίζονται και περνούν πάρα πολλά λεφτά, πακτωλός χρημάτων. Το ξέρουνε και οι κυβερνήσεις, και οι βουλευτές και οι νομάρχες και οι δήμαρχοι το ξέρουνε.

Και τόσα χρόνια δεν βρέθηκε ένας δήμαρχος να αλλάξει την κατάσταση;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Ελα ντε, δε βρέθηκε ένας δήμαρχος; Ο τελευταίος θα ξαναεπαναλάβω, ακόμη στα πανώ είναι νωπά τα γράμματα, εγώ δεν υπόσχομαι, δεσμεύομαι,τι δεσμεύονται μετά και το ξεχνάνε; Τι παθαίνουνε;

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Είναι γλυκό το μέλι πιστεύω!

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Δεν ξέρω. Γιατί μας ξεχνάνε; Δεν έχουμε ανθρώπους να μας προστατεύσουν, να μπουν μπροστά. Τις άλλες είχε κατέβει ο δήμαρχος νομίζω της Κερατέας, οι ιερείς μπροστά, όλος ο κόσμος στο πόδι! Εδώ έτσι και μιλήσεις για τα σκουπίδια είσαι εχθρός του τόπου, είσαι και τρομοκράτης, είσαι μπορεί και ήρωας. Ναι! έτσι είναι! Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στα Ανω Λιόσια.

Θέλετε να μου πείτε λίγο πιο συγκεκριμένα;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Φοβάμαι να το κάνω πιο συγκεκριμένα!

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Να σας πω κάτι; Το καλοκαίρι ήτανε νομίζω που είχε ο δήμαρχος συνάντηση με τον κύριο Σουφλιά περίμενε κανένας ότι θα έπρεπε να βάλει και το πρόβλημα της χωματερής. Κι όμως δεν το έθιξε καθόλου, το κύριο πρόβλημα που ήταν με στη συζήτηση αυτή ήτανε για κάποια ρέματα ας πούμε και όντως υπάρχουνε αυτά τα ρέματα δε λέω και μάλιστα το ένα ρέμα που περνάει από το Καματερό πλημμυρίζει και μάλιστα πέρυσι είχαν πλημμυρίσει μαγαζιά και  οι δρόμοι εκεί πέρα κανένα πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα της χωματερής δεν το θίξανε ουδόλως.

Δηλαδή ούτε ο τωρινός, ούτε ο προηγούμενος δήμαρχος δεν προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα;

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Οχι, όχι. Ο προηγούμενος κιόλας το έλεγε ξεκάθαρα, έλεγε ότι μόνο η χωματερή θα σώσει, ότι η χωματερή είναι σωτήρια για τα Ανω Λιόσια, κι αν φύγει ας πούμε θα πεθάνουμε οι κάτοικοι. Ετσι το έλεγε, ξεκάθαρα, ότι η χωματερή δίνει και μάλιστα ένας κόσμος το λέει, ναι ο προηγούμενος δήμαρχος είχε αυτή τη θεωρία, ότι η χωματερή είναι για τα Ανω Λιόσια παράγοντας ανάπτυξης, δεν είναι υποβάθμισης όπως εμείς τη βλέπουμε ότι η χωματερή υποβαθμίζουμε ότι για εμάς η χωματερή υποβαθμίζει τα Ανω Λιόσια, τελείωσε δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δηλαδή λένε και κάποια άλλα προβλήματα αυτά δεν είναι. Ερχονται μετά. Η χωματερή λοιπόν υποβαθμίζει την περιοχή και μετά έρχονται όλα τα άλλα προβλήματα. Ε! Αντίθετα ο δήμαρχος έλεγε λοιπόν και το είχε και σαν σημαία ότι η χωματερή  αναβαθμίζει και βοηθάει τέλοσπάντων την περιοχή και τους κατοίκους και για να μην πεινάσουνε και δεν ξέρω τώρα πώς αλλιώς το έβλεπε. Ναι αυτό, αυτό ήταν η σημαία του.

Και δεν λάμβανε υπόψιν του τις επιπτώσεις;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Το σκουπιδεμπόριο το οποίο συντελείται στην περιοχή μας από εκλεγμένους και μη σκουπιδεμπόρους από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο, πρέπει να μιλήσουμε και για την τρομοκρατία που μας έχουν επιβάλλει εδώ πέρα. Δεν μπορείς να μιλήσεις, δεν μπορούσες και δεν μπορείς να μιλήσεις γιατί θα απολυθείς από την δουλειά σου, η δεν θα έχεις αυτό το χαρτί που σου χρειάζεται από κάποια υπηρεσία του δήμου, σε θεωρούν ότι είσαι  άτομο επικίνδυνο. Αυτή τη νοοτροπία έχουν επιβάλλει. Έχει μάθει ο κόσμος και φοβάται. Από τη μια φοβάται, από την άλλη τα παιδιά μας, τι θα τα κάνουμε δηλαδή, πού θα τα στείλουμε; Θα κυκλοφορούν μέσα σε σκάφανδρα;

Δύο ερωτήσεις έχω να κάνω. Πρώτα πόσοι είναι αυτοί που έχουν τόση πολλή εξουσία και δεύτερον ποιες είναι οι αντιδράσεις που προκαλούν με τις πρωτοβουλίες που έχουν;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Υπάρχουν αντιδράσεις από τον κόσμο. Κανένας κάτοικος των Ανω Λιοσίων δεν είναι τόσο διεστραμμένος που να μην καταλαβαίνει την υποβάθμιση. Αλλά είπαμε υπάρχουν άνθρωποι απλοί, εργαζόμενοι, που έχουν ανάγκη ένα μεροκάματο και πρέπει  να γεμίσουν το πιάτο τους με φαγητό, έχουν παιδιά είναι πολυμελείς οικογένειες, είμαστε μία περιοχή Ελβετών και γιατί όχι, είμαστε περήφανοι για αυτό. Ομως τι έκαναν χρόνια; Μη μιλάς, θα σε πάρω υπάλληλο στο στην τάδε εταιρεία του δήμου. Πάρε τόσα, πάρε τόσα,  κι αυτοί οι άνθρωποι τι θα κοιτάξουν; Να ενδιαφερθούν για τα σκουπίδια ή να γεμίσουν το πιάτο τους να πάνε στα παιδιά τους ένα πιάτο φαί; Εσάς άμα σας πούνε τώρα ότι μη μιλάς γιατί σε διώχνω, τι θα κάνεις; Έτσι είναι! Το ξέρουν καλά το παραμύθι. Και οι κυβερνήσεις που έφυγαν και η κυβέρνηση η προηγούμενη και αυτή που είναι τώρα το έχουν στήσει καλά το παραμύθι. Το σκηνικό είναι γκραντ γκινιόν. Απίστευτα ωραία πλεγμένο. Και τώρα ξαναστήνεται. Να συνεχιστεί. Μας περιμένουν εργοστάσια καύσης, μας περιμένουν ένα σωρό, ποιος ξέρει τι άλλο; Δε ρωτιέται ο κάτοικος των Ανω Λιοσίων.

Πάντως η κομισιόν βάζει πρόστιμα. Κάθε χρόνο από εδώ και πέρα θα έχουμε πρόστιμα γιατί η χωματερή έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και αρκετό καιρό.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Όχι, θα λέτε χαβούζα. Δεν υπάρχει ΧΥΤΑ, ούτε καν χωματερή. Χαβούζα. Έτσι, χαβούζα!

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Αυτό δεν φτιάχτηκε πάντως ποτέ με προδιαγραφές ΧΥΤΑ.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Και είναι και παράνομο

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Ποτέ έτσι;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Που λένε παράνομες χωματερές.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Δεν είχε τέτοιο πράγμα.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Εδώ είναι η παράνομη χωματερή.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Η πιο παράνομη από όλες τις χωματερές είναι εδώ.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Βέβαια,  καιγότανε πριν δυο χρόνια και καλούσαμε την πυροσβεστική να τη σβήσουνε και δεν αφήνανε διότι έπρεπε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, βέβαια γιατί δεν χωρούσε άλλο την καίγανε μήνες ολόκληρους. Είδατε να γράψουν τίποτα οι εφημερίδες; Καιγόντουσαν οι Ταγαράδες για πέντε μέρες και ξεσηκώθηκε ο λαός ολόκληρος, γιατί; Γιατί είχανε το δήμαρχο μπροστά. Έτσι δυστυχώς εμείς είμαστε ορφανοί από δήμαρχο.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Δεν είχε ποτέ άδεια ΧΥΤΑ.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Ποτέ δεν είχε άδεια ΧΥΤΑ.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Αν είχε άδεια ΧΥΤΑ, αυτό πότε φτιάχτηκε κάποια στιγμή σαν προσωρινή λύση πριν από 40 χρόνια, έμπαιναν μέσα σκουπίδια και κάποια στιγμή, ονομάστηκε χωματερή. Προδιαγραφές ΧΥΤΑ δεν έχει. Πώς να σου πω, δηλαδή δεν έχει ούτε εκείνα τα πανιά που βάζουν από κάτω για να τραβάνε τα ζουμιά των σκουπιδιών. Δεν υπάρχουν αυτά. Για αυτό και όταν ξεκίνησαν να έρχονται εδώ τα λύματα, από την Ψυττάλεια, η λυματολάσπη επειδή θα πέρναγε και πέρασε όχι θα πέρναγε, στους υδροφόρους ορίζοντες ανεξέλεγκτα γιατί δεν ξέρουμε και τι έχει μέσα η λυματολάσπη έτσι, δεν ξέρει κανείς. Θα είναι όλα τα λύματα της Αττικής μαζεμένα εκεί, νοσοκομειακά, οικιακά, βιομηχανικά δεν είναι πουθενά διαχωρισμένα. Όλα αυτά μαζεύονται και χύνονται εδώ. Φαντάσου λοιπόν όλη αυτή τη μάζα των σκουπιδιών και από κάτω τα λύματα τι ήρθε και μαζεύτηκε από κάτω τι έχει πάθει ο υδροφόρος ορίζοντας που αύριο θα πιούμε νερό. Που με το ίδιο νερό ας πούμε γίνονται τα μαρούλια και τα λάχανα που είναι στις γύρω γύρω περιοχές, στις καλλιέργειες που είναι στις λαϊκές και τα τρώμε. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και κανένας έλεγχος. Δηλαδή όποιος μιλάει για ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης. Ούτε αυτοί οι ίδιοι δεν το ονομάζουνε ΧΥΤΑ.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Μα είναι παράνομη γιατί πρώτα από όλα είναι τόσα χρόνια εδώ πέρα. Σε κανένα μέρος στον κόσμο δεν υφίσταται χωματερή για τόσα πολλά χρόνια και με τόση μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών καθημερινώς. Δηλαδή κάθε μέρα καταφτάνουν εδώ πέρα χιλιάδες τόνοι σκουπίδι και αυτό για 40 με 50 χρόνια. Για αυτό είναι παράνομη. Σε κανένα μέρος στον κόσμο δε γίνεται αυτό το πράγμα παιδιά. Εκτός των άλλων, ότι επειδή είναι τόσα πολλά τα σκουπίδια και δεν προλαβαίνουνε να έρχονται και να αδειάζουν τα αυτοκίνητα, δεν ρίχνουν ούτε καν χώμα να τα σκεπάζουνε δηλαδή μόνο συνεχώς ρίχνουνε σκουπίδια και μάλιστα έρχονται αν έχετε πάει ουρές τα απορριματοφόρα, ουρές κάθε μέρα διότι δεν  προλαβαίνουνε να αδειάζουνε δηλαδή πραγματικά δεν  προβληματίζεται κανένας από αυτούς για αυτό το πράγμα; Τόσα χρόνια και τόση ποσότητα σκουπιδιών είναι τρομερό.

Και με το ΧΥΤΑ που έφτιαξαν στη Φυλή, που είναι ακριβώς δίπλα στα Άνω Λιόσια; Πάλι είναι χωματερή;

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Είναι ναι μία επέκταση , το ίδιο ακριβώς και είναι η ίδια στην ουσία, είναι στον ίδιο χώρο. Αυτό δεν επιτρέπεται  δεν επιτρέπεται δηλαδή σε ένα χώρο να συσσωρεύονται τόσα πολλά σκουπίδια και συνεχίζουν σας έλεγα  να τα φέρνουν εδώ πέρα.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Για αυτό σας έλεγα πριν ότι κάποιος λόγος υπάρχει που είναι ίδιος ο χώρος. Δηλαδή για τα μάτια του κόσμου θα μπορούσαν να πούνε ρε παιδιά στα Ανω Λιόσια κλείνει. Που κι αν δεις από τις προδιαγραφές, ακόμα κι αν κλείσει ένας τέτοιος χώρος, θέλει τουλάχιστον 30 χρόνια, τουλάχιστον για να πεις ότι θα αποκατασταθεί και το συζητάμε για τον αν θα υπάρξει αποκατάσταση έτσι; όμως δεν γίνεται επιλογή. Είναι δίπλα. Δεν γίνεται επιλογή άλλου χώρου, έτσι; Είναι το ίδιο. Εγώ δεν μπορώ να πειστώ ότι αυτό είναι τυχαίο ή επειδή ο δήμαρχος της Φυλής τους έπεισε ότι εκεί πρέπει να πάνε τα αντισταθμιστικά οφέλη θα πάνε εκεί.

Πιστεύω ότι τα σκουπίδια θα χρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο. Βέβαια εγώ αυτά που λέω είναι μία εκτίμηση γιατί θα μπορούσες να μου πεις βέβαια, τι στοιχείο έχεις και νομίζεις ότι θα γίνει εδώ το εργοστάσιο τάδε; Δεν έχω. Έχω μόνο το χωροταξικό σχεδιασμό που έχει υπογράψει.. που έχουν υπογράψει και τα δύο κόμματα σας λέω τα οποία προβλέπουν ότι θα υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας σκουπιδιών εδώ και αυτό είναι κάτι δεν είναι κάτι που το υποθέτουμε, το φανταζόμαστε. Κι αφού θα επεξεργάζονται τα σκουπίδια εδώ άρα πρέπει εδώ να είναι και τα σκουπίδια. Κάποιος θα έχει όφελος από την επεξεργασία των σκουπιδιών, θα βγούνε λεφτά από εκεί. Και είχε και στον Επενδυτή το προηγούμενο Σάββατο είχε άρθρο που πάλι αναφερόταν στο παζάρι των σκουπιδιών, όπως είχε γίνει

εκείνη η ιστορία, δεν είχε γίνει; Με το κόστος της μεταφορά της λυματολάσπης; Το που θα πάει, πώς θα πάει, με πόσα λεφτά, τρελό κόστος. Δηλαδή πιο φθηνή θα ήταν η επεξεργασία της παρά το κόστος μεταφοράς της. Που τελικά δεν μεταφέρθηκε. Και να σας πω και το εξής  όταν βγήκε ανακοίνωση ότι η λυματολάσπη θα πάει στο Σουδάν ξεσηκώθηκαν και διάφορες οργανώσεις ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές, η Green Peace και είπανε ότι παιδιά είναι σωστό να πάει σε μια χώρα του τρίτου κόσμου, να πας να του πετάξεις και τα λύματα από πάνω; Σωστά και με τα χίλια και εμείς να το ψηφίσουμε. Οι ίδιες οργανώσεις όμως δεν βγήκαν να εναντιωθούν για το να είναι η χωματερή στα άνω Λιόσια, είναι πολύ εύκολο να βγάλεις μία κραυγή ότι ο κόσμος αδικείται, που είναι πολύ μακριά σου κι ούτε τον βλέπεις, ούτε μπορεί να σε επηρεάσει ο κόσμος. Τα Ανω Λιόσια όμως που είναι εδώ,

η Δυτική Αθήνα και που για να μιλήσεις για τη χωματερή πρέπει να συγκρουστείς με την κυβέρνηση για τις επιλογές της, εκεί δεν βλέπεις σε αυτές τις οργανώσεις να μιλάνε. Δηλαδή η Green Peace λέει παιδιά, λάθος βλέπετε την ιστορία των σκουπιδιών στα άνω Λιόσια, πρέπει να μιλήσουμε για την ανακύκλωση, δεν πρέπει να πούμε να φύγει η χωματερή. Είναι ένα το ένα πράγμα και άλλο το άλλο. Ομως ο πρόεδρος της Green Peace είναι του Πασοκ.

Δεν είναι σα στοιχείο όμως έχει σχέση με το Πασόκ. Το ξέρει όλος ο κόσμος. Δεν είναι κρυφό αυτό. Πήγα να βγάλω πριν κοιτούσα εδώ μία από τις μελέτες που έχω βρει που αφορά τα Ανω Λιόσια και τι εκπομπές της μόλυνσης που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο  το Πολυτεχνείο της Κρήτης. Όπου η μελέτη για τους ρύπους, για τρία από τα τοξικά αέρια που εκλύουν που εκρέουν είναι πάρα πολλά έτσι πολλά διαφορετικά. Υπάρχει όμως μία κατηγορία τοξικών αερίων που είναι  πολύ βλαβερή κι έχουν μελετηθεί τρία από αυτό κι αυτά ήταν αυτά ήταν πάνω από τα αγόρια του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, εδώ και δέκα χρόνια. Δεν είναι τωρινή η μελέτη. Έχει περάσει και μία δεκαετία από τότε. Κι εμείς ψάχναμε να βρούμε κι αν έχει γίνει καμιά μελέτη από το Πολυτεχνείο τώρα. Ακούσαμε κάποια στιγμή ότι έγινε μία μελέτη που την είχε πάρει ο ΕΣΔΚΑ και μάλιστα ότι έγινε στη φάση της πυρκαγιάς, τότε που η έκριση των αερίων ήταν τρελή, ήταν στα κόκκινα συνέχεια. Ακούσαμε, δεν είδαμε, δεν μπορούμε να τη βρούμε.. άμα τη βρείτε εσείς, ως εκπομπή να μας τη δώσετε κι εμάς να την έχουμε.

Δεν σας τη δίνουνε; Μάλλον δεν έχει γίνει;

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Η απάντηση είναι αυτή που ακούς. Ότι ακούσαμε ότι γίνεται, ότι έγινε, ότι τον έχει ο ΕΣΔΚΝΑ, δεν μπορούμε να ρωτήσουμε παραπάνω, ούτε παίρνουμε πιο σαφή απάντηση. Επίσης, ξέρεις είναι και ποιος απευθύνεται. Δηλαδή άμα πάει η επιτροπή γυναικών ας πούμε των Άνω Λιοσίων ή της Πετρούπολης αντιστοίχως, τώρα ποιος θα ασχοληθεί, να σου δώσει, να σου απαντήσει, δεν ξέρω. Εδώ και τη διαδημοτική επιτροπή υπόψιν τους, την παίρνουνε όταν είμαστε στους δρόμους κι είχαμε τα ΜΑΤ απέναντι ή στη χωματερή που πάλι είχαμε τα ΜΑΤ απέναντι έτσι; Εκεί απέκτησε και όνομα η διαδημοτική επιτροπή. Δηλαδή, είναι μεγάλοι τρομοκράτες αυτοί που ασχολούνται με το να φύγουν τα σκουπίδια, παιδιά, είμαστε με τα ΜΑΤ έτσι φάτσα κάρτα συνέχεια. Όταν ανέβαιναν τα λύματα πάνω είχανε και δύο διμοιρίες από ΜΑΤ το κάθε φορτηγό που ανέβαιναν πάνω.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Ξέρετε τι είναι να αναζητάς οξυγόνο για τα παιδιά σου, να ζητάς μια ποιότητα ζωής, να ζητάς να ανοίξεις το παράθυρό σου και να μπει καθαρός αέρας και να πας να συναντάς στημένες αστυνομικές δυνάμεις και να σε κυνηγάνε; Σε ποιο κράτος, όχι της Ευρώπης, όχι στο πιο απομακρυσμένο κράτος του κόσμου, δε γίνεται! Αυτό είναι η χωματερή των Άνω Λιοσίων, είναι η ντροπή της Ελλάδας και το ξέρουν αυτοί που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούνε  και το διατηρούν γιατί έχουνε συμφέροντα. Και εθνικοί εργολάβοι είναι μέσα  είμαστε όμως πολύ πολύ αδύναμοι να σηκώσουμε αυτό το βάρος. Παλεύουμε με θηρία, παλεύουμε με πιράνχας που απειλούν τον κόσμο μη μιλάς γιατί δεν έχει εξυπηρέτηση, μη μιλάς γιατί δεν έχει φαί, μη μιλάς γιατί δεν έχει μεροκάματο Εκεί, για αυτό στήθηκε, έτσι στήθηκε το σκηνικό στα Ανω Λιόσια. Γιατί δεν τολμάνε να πάνε  έγινε ο περιφερειακός σχεδιασμός πριν τρία χρόνια, επί κ. Παπανδρέου οριστήκανε τρεις χώροι. Μόνο στη Φυλή. Γιατί δεν τολμάνε να πάνε στην Ανατολική Αττική; Γιατί εκεί έχουν τα συμφέροντά τους μεγαλοδημοσιογράφοι, μεγαλοβουλευτάδες τι άλλο συγκροτήματα   πάρα πολλοί, αμέ τι λες! Τα σκουπίδια μας να φάνε αυτοί! Η τετάρτης κατηγορίας. Μπα τι λες; Δεν είμαστε  τετάρτης κατηγορίας. Τα παιδιά μας είναι τα καλύτερα του κόσμου όπως ε και τα δικά τους παιδιά και θέλουμε  να έχουν τα ίδια προνόμια όπως και όλα τα παιδιά της Αττικής. Εγώ δεν έχω τίποτα με την Ανατολική Αττική προς Θεού αλλά πρέπει να προστατευτούμε πως και στην Ανατολική Αττική. Πρέπει να μάθουνε να ξεχωρίζουν οι κύριοι που μας διοικούν βουλευτές, νομάρχες των δύο μεγάλων κομμάτων, το τονίζω, δεν είναι κομματικό, είναι πολιτικό το θέμα, πρέπει να μάθουνε να ξεχωρίζουν τα σκουπίδια από τους ανθρώπους. Δεν είμαστε σκουπίδια.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Η διαδημοτική επιτροπή ξεκίνησε είναι τώρα 4 με 5 χρόνια και σίγουρα αγκάλιασε ένα κόσμο συσπείρωσε έναν κόσμο γιατί το πρόβλημα ήταν οξυμμένο και είναι βέβαια και συνεχίζει να είναι  και   είχε  δηλαδή  επιτυχημένες κινητοποιήσεις, ήρθαμε αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ κάναμε συγκεντρώσεις στην Αθήνα,  στο υπουργείο  περιβάλλοντος, στο υπουργείο εσωτερικών στην Αθήνα. δηλαδή ήταν καθημερινή, ο αγώνας μας. Τώρα τελευταία, έχει ατονήσει  δεν ξέρω ο κόσμος κουράστηκε; Τι να πω; Το πρόβλημα υπάρχει όμως, το πρόβλημα υπάρχει και είναι και οξυμμένο. Τι να πω η διαδημοτική ίσως θα έπρεπε να συνεχίσει τον αγών γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο που να αντιστέκεται, να αντιστέκεται και να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, εκτός από τους κατοίκους μεμονωμένα που εντάξει που βλέπουμε, που ζουν και αντιδρούνε άμα δεν υπάρχει κάτι πιο οργανωμένο δεν έχει αντίκτυπο. Λοιπόν αυτή τη στιγμή η διαδημοτική δεν έχει δραστηριότητες.

Εσείς μου αναφέρατε για κάποιες πρωτοβουλίες γυναικών.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Ναι, πριν 4 χρόνια περίπου μαζευτήκαμε γυναίκες πολλές. Τότε που καιγότανε  η χωματερή και πλέον δεν πήγαινε άλλο. Τρεισήμισι χιλιάδες υπογραφές μαζευτήκανε με διαμαρτυρίες. Τις στείλαμε μέχρι την ΕΕ, μέχρι τις Βρυξέλλες και μπορώ να ελπίζω ότι από εκεί προς τα εκεί ξεκίνησε η πρώτη ενημέρωση που κάναμε και έρχονται οι ποινές και που βάζουν τώρα για το χάλι της χωματερής, ναι αυτό πιστεύω τώρα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Πόσες ήταν οι υπογραφές;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Τρεισήμισι χιλιάδες υπογραφές. Μετά όμως κάπου απειλήθηκαν κι αυτές οι γυναίκες, μη μιλάς μωρέ, έλα θα τα βάλλουμε.

Θα μου μιλήσετε για την οργάνωση;

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Καταρχήν να σας πω ότι ο αγώνας αυτός για την χωματερή, πρέπει να μην τον υποτιμήσουμε, γιατί πρέπει να δει κανείς και τη διάρκειά του και τη μαζικότητά του. Δηλαδή ας σκεφτεί ο καθένας μας αν έχει δει πολλά θέματα και πολλούς αγώνες να έχουνε τόσα χρόνια διάρκεια, είναι χρόνια δεν είναι μια κινητοποίηση που έγινε μία μέρα και το ξαναθυμηθήκαμε επετειακά τον επόμενο χρόνο, συζητάμε για ότι στη διάρκεια αυτών των χρόνων μιλάμε για δεκάδες διαδηλώσεις, συγκρούσεις, παραστάσεις αναφορές και από κόσμο που μετριέται σε χιλιάδες. Δεν είναι απλό, δεν είναι απλό να συνεχιστεί και δεν είναι απλό να συνεχιστεί στην ίδια μορφή. Το λέω γιατί στα κινήματα υπάρχουνε πάντοτε τ απάνω τους και τα κάτω τους  τώρα είμαστε σε μία χαμηλής κίνησης όσο αφορά το θέμα, αυτή είναι η πραγματικότητα πιστεύω ότι εξηγείται αυτό, κι επίσης δεν πιστεύω ότι θα μείνει σε αυτή τη μορφή. Δηλαδή η διαδημοτική κατάφερε να μαζέψει τις αντιδράσεις πάρα πολλών ανθρώπων, καταρχήν στα Άνω Λιόσια, στήνοντας επιτροπές στις συνοικίες, αυτό νομίζω ότι ήτανε ένα φοβερό κέρδος στη λογική των ανθρώπων εδώ, και των γύρω περιοχών και σε εμάς, γιατί δεν καταλαβαίνεις όταν είσαι ανά γειτονιά, όταν δηλαδή υπάρχουν επιτροπές ανά γειτονιά και ο άνθρωπος μιλά με τους ανθρώπους μες στην πόρτα τους.

Λέω λοιπόν ότι, εκτός από το ότι ήταν σε κάθε γειτονιά και στα Άνω Λιόσια, η διαδημοτική, μπήκανε μέσα σε αυτήν και επιτροπές που ήταν στους γύρω δήμους και στο Καματερό και στην Πετρούπολη, ήρθανε κάποια στιγμή κι από το Ίλιο και από τους Αγ. Αναργύρους και με αυτή την έννοια, ονομάστηκε έτσι, ονομάστηκε διαδημοτική, είχε δηλαδή τέτοιου είδους χαρακτήρα. Να πω σαν σημείωση ότι οι επιτροπές δεν ήταν σώνει και καλά μαζί με τους δημάρχους, μαζί δηλαδή με την ηγεσία των πόλεων, υπήρχαν δηλαδή επιτροπές που ήταν πολιτών χωρίς να είναι μέσα οι δημοτικές αρχές και σε διάφορες φάσεις ανά πόλη υπήρχανε πολλές ιδιομορφίες, μεγάλη ποικιλία δηλαδή, υπήρχαν και αντιπαραθέσεις, για το αν θα ήταν μέσα οι δήμαρχοι ή όχι σε αυτό.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Δηλαδή κάθε γειτονιά είχε επιτροπή,  η οποία ας πούμε κινητοποιούνταν και ας πούμε συσπείρωνε τον κόσμο και τον  παρότρυνε στο να  συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της και σε όλες τις κινητοποιήσεις που γίνονταν τότε από τη διαδημοτική. Δηλαδή λειτουργούσανε τότε οι επιτροπές γειτονιάς. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο, δηλαδή η λειτουργία των επιτροπών γειτονιάς στο να έχουν κάθε φορά επιτυχία οι κινητοποιήσεις που γίνονταν και να συμμετέχει ο κόσμος έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι λειτουργούσανε αυτές οι επιτροπές. Μετά ατόνησαν και οι επιτροπές γειτονιάς  γενικώς κάπως κάμφθηκε λίγο.

Κάποιος φορέας εξουσίας σας έχει βοηθήσει;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Όχι.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Μέχρι ποιο σημείο και πέρα; Γιατί υπάρχουνε διάφορες.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Τα κόμματα της Αριστεράς, εντάξει. Συμπαράσταση έχουμε, ας πούμε.

Σε πρακτικό επίπεδο ή σε αναφορές;

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Να σας πω εδώ πέρα, σε αναφορές κι εντάξει συμμετοχή, εντάξει στα κόμματα της Αριστεράς

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Εγώ πάντως για να είμαι ειλικρινής θέλω να σας πω ότι καλό είναι να μην περιμένουμε και πολλά από τους επίσημους φορείς, γιατί λιγουλάκι μπερδεύονται ξέρετε τα πράγματα, η κάθε παρουσία και η κάθε βοήθεια είναι παραπάνω από δεκτή, δεν το συζητάμε έτσι,  ούτε είναι κανένας μόνος του, ούτε είναι κανείς μας που δεν έχει πολιτική ταυτότητα, όλοι έχουμε. Απλώς τα κινήματα, πιστεύω εγώ, όταν οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να δείξουνε ποιος είναι ο αντίπαλός τους και να τον πολεμήσουνε, μπορούν και να έχουν ενότητα στη βάση αυτών που ζητάνε, δηλαδή αν συζητάμε ας πιούμε οι τρεις μας αλλά η κάθε μια μας η μία επειδή είναι Πασοκ, η άλλη είναι Συνασπισμός και η άλλη είναι με το ΚΚΕ δεν θέλουν να συνεννοηθούνε διότι στις βουλευτικές εκλογές θα έχουν άλλο ψήφο, η γιατί ξέρει αυτή που είναι Πασοκ ότι τι Πασοκ το ψήφισε αυτό κι ενώ διαφωνεί με την ουσία του θέματος επειδή είναι Πασοκ δεν μπαίνει μέσα στο κίνημα, δεν έχουμε καμία ελπίδα να συνεννοηθούμε ποτέ. Άρα λοιπόν αν βάλουμε ένα κοινό παρονομαστή που λέει αυτό είναι το πρόβλημα και πάμε να το πολεμήσουμε, ανεξαρτήτως του ποιος το έχει κινήσει, τότε θα συνεννοηθούμε.

Δεν θα γίνει αυτό κάποια στιγμή;

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Πιστεύω ότι στη διαδημοτική σε κάποια φάση αυτό έγινε, έτσι ήτανε, για αυτό μπόρεσε να μαζέψει και τον κόσμο  κι από τις άλλες περιοχές. Μπήκε δηλαδή  να σας πω ότι είναι κόσμος που μπαινοβγαίνει, δηλαδή κάποια στιγμή μπήκε ο δήμαρχος της Πετρούπολης, ατόνησε αυτό, ήτανε πιο έξω, φτιάχτηκε άλλη επιτροπή, μπήκε μέσα, μπήκε η επιτροπή του Καματερού, εμφανίστηκε ο δήμαρχος, έφυγε ο ένας δήμαρχος, ήρθε ο άλλος αυτό είναι ένα διαρκές αλισβερίσι το οποίο πρέπει να το δεις όμως στην πορεία αυτών των χρόνων. Το πράγμα αυτό σου αφήνει ένα αποτέλεσμα, αφήνει μία συνείδηση στους ανθρώπους. Στα Άνω Λιόσια εγώ πιστεύω η μεγαλύτερη συνείδηση που άφησε στους ανθρώπους είναι ότι μπορούν να πολεμήσουν ένα πράγμα το οποίο, για το οποίο δεν έπρεπε να μιλάνε, η κοινή συνείδηση ήτανε το σώπα αυτό που έλεγε η Στέλλα. Το ότι σταμάτησε να υπάρχει το σώπα σε ένα κομμάτι του πληθυσμού σοβαρό, αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για το επόμενο βήμα θα υπάρξει επόμενο βήμα, να είστε σίγουροι. Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο, δηλαδή φανταστείτε, μιλάμε πάντα για μεγάλους ανθρώπους, μπαίνουνε κομμάτια των σχολείων μέσα, της νεολαίας, που είναι μια μεγάλη ελπίδα για μετά αλλά ο καθένας έχει δουλειές, παιδιά, υποχρεώσεις, χίλια δυο και πρέπει σε αυτό το χρόνο, και σε αυτό το πλαίσιο να στήσεις, να οργανώσεις δηλαδή βρισκόμασταν τη νύχτα, η διαδημοτική γινότανε τη νύχτα εξορμήσεις στη χωματερή γινότανε στις πέντε η ώρα το πρωί, έξι η ώρα το πρωί όταν έρχονταν τα απορριμματοφόρα. Ακούγαμε και διάφορες κορώνες  γιατί δεν σταματάγατε αφού λέτε ότι έχετε κίνημα, γιατί δε σταματάγατε τα απορριμματοφόρα και διαφόρων τέτοιων ειδών αηδίες, δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω αλλιώς, που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να έχεις για να σταματήσεις τα απορριμματοφόρα δυο χιλιάδες ανθρώπους που θα έπρεπε να μην είναι στις δουλειές τους, να μην είναι στα σπίτια τους και να είναι στις πέντε η ώρα το πρωί στη χωματερή για να συγκρουστούν με την αστυνομία, γιατί για αυτό το πράγμα συζητάμε για να έχουν ένα αποτέλεσμα και να πάνε και φυλακή γιατί έχουμε διώξεις έτσι; Από τις κινητοποιήσεις στη χωματερή, έχουμε και δέκα ανθρώπους που τους κυνηγάει η αστυνομία ακόμα.

Με ποιες κατηγορίες;

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Έγιναν συλλήψεις, μία σε μία από τις διαδηλώσεις που είχαμε κάνει στη χωματερή. Να σας πω τώρα ότι κατηγορούνε μια κοπέλα η οποία είναι ενάμιση μέτρο και σαρανταπέντε κιλά ότι κράταγε καδρόνια και απειλούσε τα ΜΑΤ,  αυτό γράφει το κατηγορητήριο. Τι να λέμε τώρα, δηλαδή δεν ξέρω πόσο πιο γελοία, ας πούμε, μπορούν να ειπωθούν μερικά πράγματα. Και άλλες ότι θες  οι κατηγορίες  φτιάχνονται, δηλαδή μπορεί να σου πει ο άλλος, ας πούμε ότι κρατάς σημαία και πας  να βάλεις φωτιά; Πώς  δεν μπορείς; Τον άλλον τον κυνηγάνε γιατί κράταγε ντουντούκα και άρα ότι οργάνωνε πως  όπως συλλαμβάνονται οι άνθρωποι , ρε παιδιά, σε όλες τις διαδηλώσεις, έτσι ήτανε και εκεί. Δεν είναι απλό όμως θέλω να σας πω. Είναι πολλά τα χρόνια και θα έχει και πάνω, θα έχει και κάτω Θα ξαναβρούμε ας πούμε ένα δρόμο αλλά εδώ κι εσείς, μπορείτε να απηυδήσετε.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Να πω δυο κουβέντες. Πρέπει να μάθει ο κόσμος τι φιλοξενεί η χαβούζα των Άνω Λιοσίων, έτσι μου έρχονται στο μυαλό μου. Βιομηχανικά απόβλητα, 156 αν θυμάμαι καλά βαρέλια τοξικών αποβλήτων τα οποία χάθηκαν πριν δέκα χρόνια από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιώς που έψαχναν να τα βρούνε  είναι μέσα εδώ, καταλύτες της ΔΕΗ. Χημικά απόβλητα από διάφορες βιομηχανίες, από διάφορα που χρησιμοποιούν,  από πώς το λένε  να θυμηθώ, από τον Δημόκριτο απόβλητα και κυρίως νοσοκομειακά απόβλητα, τα οποία τα νοσοκομεία τα ίδια αδυνατώντας ή μη θέλοντας, διότι είναι μεγάλο το κόστος των νοσοκομείων να ξεχωρίσουνε τα απορρίμματα τους, τα πετάνε όλα μαζί και μας τα φέρνουνε εδώ, στις αυλές μας, στα παιδιά μας, δίπλα! Απαράδεκτα! Τα ξέρουν οι αρμόδιοι, τα ξέρουν οι υπουργοί, οι υπουργοί οι βουλευτές των  δύο μεγάλων κομμάτων οι οποίοι εκλέγονται από τη χωματερή ξέρουν το χάλι μας και το κρύβουνε. To ξέρετε τι γίνεται στη χωματερή Άνω Λιοσίων; Τι έγκλημα; Έγκλημα! Τρεις πτυχές έχει το έγκλημα αυτό, είναι οικολογικό, είναι οικονομικό, είναι και σε βάρος της υγείας μας. Ως πότε; Ως πότε;

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Λοιπόν γιατί θέμα της ανακύκλωσης προβληματιζόμαστε αν όντως η ανακύκλωση λειτουργεί, μας έχουνε μοιράσει τσάντες για να ξεχωρίζουμε τα διάφορα υλικά και να τα τοποθετούμε σε κάδους, βέβαια εμάς στη γειτονιά μας δεν έχουνε φέρει ακόμα κάδους, τέλοσπάντων εδώ στο κέντρο έχουνε. Το πρόβλημα είναι αν όντως υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης να καλύπτει αυτές τις ανάγκες όσων αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά. Πραγματικά., είναι δεν ξέρω πρέπει να το ερευνήσετε αυτό. Γιατί προβληματιζόμαστε  που είναι αυτό το εργοστάσιο ανακύκλωσης;

Είναι μία λύση;

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Είναι μία λύση.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Είναι κομμάτι της λύσης σίγουρα η ανακύκλωση.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει σπατάλη ας πούμε των υλικών, δηλαδή όσων αφορά χαρτί, πλαστικό, γυαλί που θα μπορούσε όντως με την ανακύκλωση να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, γιατί εδώ ας πούμε στη χωματερή έχουμε τεράστιες ποσότητες. Λοιπόν αυτό όμως ενώ έχουνε κάποιοι, έχουνε κάνει κάποια βήματα δε νομίζω ότι είναι μόνο στα λόγια φαντάζομαι γιατί δε νομίζω να υπάρχει κάποιο έργο αντίστοιχο αυτό για την ανακύκλωση.

Εσείς κάνατε ανακύκλωση;

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Έχουμε ξεχωριστούς κάδους, ξεχωριστές σακούλες.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Ανέκαθεν.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Το θέμα είναι το πού καταλήγουνε, το πού καταλήγει όλο αυτό το πράγμα, δηλαδή ξαναγυρνάς στη κουβέντα και τελικά όταν πάνω από τα σκουπίδια τα υπάρχοντα που υπάρχουν ήδη, έρχεται και τους ρίξει ο άλλος τόνους από λύματα, από λυματολάσπη μηδενίζει και τη διάθεσή σου και τις προθέσεις σου και όλο αυτό το πράγμα. Γιατί αν δεν έχεις διαχωρισμό στην πηγή σε όλα  και στα σπίτι και στα νοσοκομεία και στις βιομηχανίες δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει η ανακύκλωση δε γίνεται η ανακύκλωση έτσι. Δηλαδή, όλη η Ευρώπη κάνει ανακύκλωση δεν έχουνε καμία σχέση με αυτό το πράγμα προφανώς.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Ο ΕΣΔΚΑ δηλαδή ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής είναι το σημείο, είναι το αμαρτωλό τραπέζι από όπου περνάνε όλα τα κοδύλια που έχουνε σχέση με τα σκουπίδια. Εκεί γίνεται το μεγάλο φαγοπότι. Ξεκινάει από εντολές των κυβερνήσεων, περνάει από τον ΕΣΔΚΑ, διοχετεύεται στους τοπικούς παράγοντες, εκλεγμένους ή μη, και τα Ανω Λιόσια έχουνε γίνει σημείο κρανίου τόπος. Δεν πάει άλλο. Τοσοι  που μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται κανείς το περιβάλλον του είναι πολιτισμός! Το είπε πριν δυο χρόνια. Τι σημαίνουν αυτά που μας είπε; Τι σημαίνουνε; Που είναι ο πολιτισμός; Καταγράφηκε για τον ΕΣΔΚΑ;

ΧΑΡΑ ΚΑΦΚΥΑ

Εγώ θα ήθελα να προσθέσω το ότι για το περιβάλλον, ότι πραγματικά εδώ πέρα είναι ότι χειρότερο ας πούμε, ότι χειρότερο για το περιβάλλον. Γιατί εκτός της μόλυνσης της ατμόσφαιρας που εισπνέουμε κι εμείς σαν άνθρωποι έχουμε μόλυνση των υπόγειων νερών τα οποία ας πούμε, καταλήγουν στη θάλασσα της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου και είναι δηλαδή  μολύνονται, μολύνονται οι θάλασσες.. αυτό ας πούμε δεν ευαισθητοποιεί αυτούς τους ανθρώπους που δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον πονάνε για το περιβάλλον, αυτό το πράγμα δεν είναι ότι χειρότερο για το περιβάλλον; Αυτό που γίνεται εδώ, εν γνώσει τους; Και όμως τηρούνε σιγή ιχθύος, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

Εγώ θέλω να προσθέσω κάτι όσων αφορά  οικολογικά κινήματα και τις οικολογικές οργανώσεις. Αναφέρθηκα στην Green Peace πριν επειδή είναι η πιο γνωστή, εντάξει έχει κάνει κάποια πράγματα κυρίως με ακτιβισμό σε τέτοιου είδους δράση ας πούμε  εγώ πιστεύω ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να λέγεται μία οργάνωση καμιά οργάνωση οικολογική, είτε ανήκει σε κοινοβουλευτικές ομάδες, γιατί υπάρχουνε διάφορες που υπάρχουνε, είτε είναι σε συνεργασία, συνεργασίες με τα κόμματα της αριστεράς, είτε δεν είναι με κανέναν εάν δεν έχει αναφορά στο θέμα αυτής της μόλυνσης.

Καμία λοιπόν οργάνωση με  οικολογική συνείδηση. Λέω λοιπόν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία οικολογική οργάνωση  για μας εδώ για την όλη περιοχή της Δυτικής Αττικής που να μην έχει αναφορά στο πρόβλημα εδώ. Δηλαδή αν το παρακάμπτει, αν δεν το συζητάει ή αν το κουκουλώνει και δεν θέλει τελικά να έρθει αντιμέτωποι με τις κυρίαρχες επιλογές που υπάρχουν εδώ και που είναι ίδιες όλα τα τελευταία χρόνια. Λέω λοιπόν ότι δεν έχει υπόσταση καμία οικολογική ομάδα ή οργάνωση αν δεν έχει αναφορά στη χωματερή των Ανω Λιοσίων  και της Φυλής για μας. Ας το έχουν υπόψιν τους ότι για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας αν δεν αγγίζουν αυτό το πρόβλημα και δεν είναι σε επαφή μαζί μας, μαζί μας εννοώ με τους κατοίκους, δεν εννοώ με εμάς τις τρεις, έτσι, δεν έχει για μας αυτή η ομάδα ή η οργάνωση υπόσταση, όποια κι αν είναι.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΛΛΙΟΥ

Θέλω να στείλω, έτσι, ένα μήνυμα, βέβαια τι είμαι εγώ να στείλω μήνυμα, μια ενημέρωση να κάνω στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής. Να μην φοβόνται, δεν πρόκειται ποτέ να πάει χωματερή στην Ανατολική Αττική εάν οι δήμαρχοι της περιοχής μας έχουν τόσο ελαφριά συνείδηση όσων αφορά το θέμα χωματερή Ανω Λιοσίων. Δεν θα επιτρέψουν ποτέ εάν οι δήμαρχοι, το ξεκαθαρίζω, Φυλής και Ανω Λιοσίων δεν καταλάβουνε το έγκλημα που κάνουν στην περιοχή τους.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται αποτελούν την ακριβή απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων, χωρίς καμία επεξεργασία.

Χωρίς σχετικές εκπομπές.